• Home /
  • Nieuws /
  • ECO DESIGN 2022 WETGEVING HOUTKACHELS

EcoDesign 2022 wetgeving voor houtkachels


Genieten van een houtkachel die voldoet aan EcoDesign 2022? Bij Jens Haarden bent u aan het juiste adres! U vindt bij ons de nieuwste kachels, voorzien van moderne technieken én die voldoen aan EcoDesign 2022. Maar wat is EcoDesign 2022? Het doel van EcoDesign 2022 is het verbeteren van luchtkwaliteit. Bij deze richtlijnen worden ook houtkachels en pelletkachels specifiek genoemd. Wat is de aanleiding voor deze nieuwe wetgeving? 

Verouderde houtkachels met slecht rendement


Verouderde houtkachels zijn voorzien van verouderde technieken waarbij minder wordt gelet op de uitstoot. Wist u bijvoorbeeld dat een ouderwetse opengestookte haard (zonder ruit) een rendement heeft van maar 10 tot 20%? Een moderne houtkachel haalt tussen de 80 en 90%. Er is dus heel wat winst te behalen wanneer deze oude open haarden vervangen worden door een modern toestel. In Nederland zijn er op dit moment nog ruim 600.000 open haarden met een zeer laag rendement.

openvuur.jpg

Welke veranderingen zijn nodig vanwege EcoDesign?


De Europese EcoDesign richtlijn en Energielabeling-richtlijnen moeten voor een enorme reductie van het energieverbruik in Europa zorgen. De EcoDesign richtlijn stelt daarbij eisen aan het minimale rendement van producten. De labelingwetgeving zorgt voor het labelen, zodat consumenten de producten makkelijker met elkaar kunnen vergelijken en eenvoudig kiezen voor een energiezuinige kachel. Met de invoering van EcoDesign 2022 mogen niet alle houtkachels (meer) op de markt verhandeld worden. Zo mogen kachels nog maar 40 miligram fijnstof per kubieke meter uitstoten en moeten ze een rendement halen van minimaal 75%.

Contura_haard.jpg

Jens Haarden is volledig op de hoogte van EcoDesign


Jens Haarden is op de hoogte van deze regelgeving. Zo kunt u genieten van vuur, maar wel op een verantwoorde manier! Koopt u een EcoDesign kachel bij Jens Haarden? Dan kunt u ook uitgaan van een juiste installatie. Om goed te stoken, is een goede installatie namelijk ook belangrijk. Onze monteurs zorgen voor een juiste installatie en leggen een bijpassend rookkanaal aan voor uw houtkachel EcoDesign 2022.   

Installatie.jpg

Houtkachels in de toekomst


EcoDesign 2022 is opgesteld om langer te kunnen genieten van een sfeervol houtvuur. Belangrijk zijn de 4 onderstaande pijlers.
 

  • EcoDesign 2022 toestel

  • Gecertificeerde installatie

  • De juiste brandstof

  • Verantwoord stookgedrag


Een voorbeeld van de regels in EcoDesign 2022 is het verbod om afvalstoffen te stoken. Er mag alleen nog onbehandeld en niet geverfd hout worden gestookt. Veel mensen weten niet van deze regelgeving. Bij Jens Haarden vertellen wij u meer over de 4 pijlers van het stoken, zodat u leert stoken zonder overlast.

Gemeenten kunnen houtkachels niet verbieden, omdat deze als product zijn toegestaan op de (Europese) markt. De kans dat er dus een verbod op houtkachels komt, is eigenlijk miniem.

Houtkachel_toekomst.jpg

Stoken volgens de Zwitserse Methode


Zoals u bij de 4 pijlers al heeft kunnen lezen, is verantwoord stookgedrag ook heel belangrijk wanneer u uitstoot wilt beperken. Het principe van de Zwitserse Methode is dat u tijdens het aanmaken van uw houtkachel het meest brandbare materiaal bovenaan legt.

Het voordeel van deze manier van stoken is dat vanaf het begin vrijwel volledige verbranding ontstaat. U krijgt snel en eenvoudig vuur in de kachel zonder veel schadelijke rook te veroorzaken.
 

Stoken.jpg