Stoken volgens de

Zwitserse Methode

Stookinstructie

Een vuurtje stoken kan iedereen maar efficiënt en emissiearm stoken moet je leren. Met onderstaande tips zorg je naast gezelligheid ook voor een optimale verbranding. Zo voorkom je rookontwikkeling en creëer je minder uitstoot door een efficiëntere verbranding. Wel zo fijn voor het milieu en de omgeving.


Wat heb je nodig?

• Aanmaakblokjes of ontstekingswol
• Aanmaakhoutjes, ongeveer duimdik
• Geschikt haardhout met een lengte van ca. 20-25 cm

dikgeurts_Stoken1.jpg

Aansteken

  1. Leg 2 tot 3 houtblokken op de bodem van de haard met de kloofkant naar boven.*
  2. Leg de aanmaakhoutjes kruislinks boven op het haardhout.
  3. Leg de aanmaakblokjes tussen de aanmaakhoutjes.
  4. Zet de luchttoevoer volledig open (schuif naar rechts).
  5. Steek de aanmaakblokjes aan.
  6. Goede vlam zichtbaar? Verminder de luchttoevoer weer (schuif naar links).

* Ligt er nog een beetje as op de bodem? Dat is geen probleem en helpt juist de verbranding.

dikgeurts_Stoken2.jpg

Bijvullen

  • Open de deur voorzichtig.
  • Schuif de overgebleven kolengloed bij elkaar.
  • Leg 2 of 3 blokken met de gekloofde zijde naar onderen op het vuur.
  • Zet de luchttoevoer weer volledig open tot het hout weer vlam volledig vlam vat.

 

Doven

  • Voeg geen hout meer toe aan de haard, het vuur dooft vanzelf.
  • Asresten mogen op de bodem blijven liggen voor de volgende keer.
  • Vuile ruit? Dep zodra de haard is afgekoeld, vochtig keukenpapier in de as en veeg zo eenvoudig de roetresten van het glas.

 

dikgeurts_Stoken3.jpg