Aanmaken

haard of kachel

Een handleiding voor veilig gebruik van kachel en haard.
 

1) Voor een goede verbranding is een warme haard en een warm rookkanaal noodzakelijk, daarom is de opstart van de verbranding zo belangrijk. Om een goed vuur te maken legt u wat hout op de bodem van de haard of kachel, daarop legt u wat aanmaakblokjes, daarop wat klein hout en als laatse nog wat grote blokken bovenop. 

2) Zorg dat er voldoende brandstof in de haard of kachel ligt om minimaal het eerste uur te kunnen overbruggen, daardoor hoeft u de haard of kachel tussentijds niet te openen wat afkoeling van de verbranding voorkomt.

3) Vul de haard of kachel tijdig bij zodat de vlam er goed in blijft!

4) Na het stoken kunt u de haard of kachel het beste uit laten branden met voldoende luchttoevoer zodat de brandstof schoon op brand. Te weinig luchttoevoer bij het uitgaan zorgt voor een smeulend effect en een onvolledige verbranding waardoor er schadelijke  en vervuilende gassen ontstaan.